Jugend am Werk

Jugend am Werk

Jugend am Werk ( Korumalı Ev )

Bu merkez de ruhsal, bedensel ve zihinsel engellilere yönelik bakım hizmeti veriliyor. Öncelik zihinsel engellilere veriliyor. Konut, konut toplulukları şeklinde engelli bakım merkezleri mevcut. Ziyaret ettiğimiz merkez 2 katlı evlerin yan yana bulunduğu bahçesi ve atölyeleri olan bir merkezdi. Merkezde 66 engelli kişi yaşamakta, atölyelerden faydalanan diğer engelliler de gündüzleri araçlarla alınıp getirilmekte ve buradaki atölyelerde gündüz çalışmaktalar. Ruhsal engelli bireyler arasında  şizofreni ve depresyon gibi duygudurum bozuklukları da yer almaktadır. Bu merkezden hizmet alanların hastalık boyutu ile ilgilenmemekte; burada amaç engeli veya hastalığı ne olursa olsun kişilere insan bakış açısı ile barınma ihtiyaçlarını karşılayacak ev ortamları sağlamak; atölyelerde de çalışma olanağı sunarak sosyalleşmelerini sağlamaktır.

Atölyelerde araba tamiri yapılmakta; ayrıca bahçe işleri ile uğraşı sağlanmaktadır. Günlük işlerini kalan kişiler kendisi yapmaktadır. Her kalan engelli bireyin ayrı özel odası mevcut olup, ortak oturma alanları bulunmakta; mutfak yine ortak kullanılmaktadır. Bu merkezin bakım merkezi niteliği taşıması nedeni ile, kalanların tedavileri hastaneler de yapılmaktadır. Burası eve ihtiyacı olan herkesi kabul etmektedir.

Bakım merkezinde kalanların yaş aralığı 18 ve 80 yaş aralığı. Kalanların 1/3’ünü yaşlılar oluşturmaktadır. %20 ‘sini de ruhsal sorunu olan bireylerden oluşmaktadır. Bakım merkezin 40 çalışanı bulunmaktadır. Dışarıdan haftada 1 kez doktor gelmekte ve sağlık kontrolleri yapılmaktadır. Merkezde yaşayanlar kendi ilaçlarını kendileri almaktadır. Bakım merkezinde çalışan bakım personeli 3 senelik özel engelli bakım eğitimi alan kişilerden oluşmaktadır. Engelli bakım merkezi engelli GmbH şirketi tarafından işletilmekte olan özel bir kuruluş olup;  giderler devlet tarafından sosyal fonlar aracılığı ile karşılanmaktadır. Engelli olan bir birey rapor alarak buraya başvurabilmektedir. Kurumun denetimi devlet tarafından yapmaktadır. Yatak bedeli günlük 92 euro olup; ağır engelli bireyler için bu ücret 170 euora’ya kadar yükselebilmektedir. *Kişinin engel düzeyi arttıkça bakım bedeli de o oranda artmaktadır. Yani kalış ücreti günlük 92-170 euro arası değişebilmektedir. Sadece atölyeden hizmet alanların günlük bedeli 48 euro. Bakım merkezinde yaşayanlar ile gündüz hizmet alanlar farklı atölyelerde çalışmaktadır. Otelcilik hizmeti verilmeyen merkezde, temizlik için dışardan hizmet alınırken; kalan üyeler mutfakta çalışmaktadırlar. Atölyelerde çalışanlara aylık 30-70 euro arası harçlık veriliyor. Engelli durumuna göre kuruma devlet ücret öderken; kendi ücreti ile kalanlar da var.ayrıca bağış da kabul ediliyor.

Personel gündüz ve gece vardiyalı şekilde çalışmakta; 1 tane de askeriyeden çalışanları mevcut. Gece nöbete kalan personel sayısı 11 kişiye 1 kişi düşecek şekil düzenlenmiştir. Nöbete kalanlar özel engelli baskım eğitimi almış personelden oluşmaktadır. Merkezde kalan kişinin özel bakıma ihtiyacı olduğunda dışarıdan destek alınmaktadır. Kuruluşun kapıları açık, kalanlar istedikleri zaman girip çıkabilmektedirler. Eğer kalanlardan biri 4-5 saat gelmezse polise haber veriliyor. Merkezde kalanlar merkeze severek geliyor.

Bu kuruluşa ait 370 adet ev var. Evler tek kişilik. Bu evler belediye tarafından bulunuyor fakat kişinin yerleştirmesi ve takibi ile bu kuruluş ilgileniyor. Bu evlerde 25 adet ağır ruhsal hastalığı olan birey kalıyor; herhangi bir acil durumda telefonla destek alınıyor veya kriz halinde hastaneye götürülüyor. Tedavileri bitince 1 ila 3 gün içinde taburcu ediliyor. Bireyin kendisi tek kişilik evde mi korumalı evde mi kalacağına karar verebiliyor.

Bu kurumda 1 yönetici, 1 atölyeden sorumlu, 2 sekreter bulunmakta, haftada bir ekip toplantısı yapılmaktadır. Ayrıca özel bir ekipte hastaları işe yerleştirmekten sorumlu

 

YORUM YAZ